Utolsó kommentek

Amerikai pláne

Friss topikok

Címkék

Védhetetlen (Safe House) - A jó, a rossz, a svéd

2012.02.21. 00:06 | lebo | Szólj hozzá!

A Védhetetlen című akció-thrillert a svéd Daniel Espinosa jegyzi, akinek első filmje, a 2010-ben elkészült Instant dohány (Snabba Cash) volt a beugrója Hollywoodba. Espinosa szigorúan betartja a hollywoodi iskola kiszámítható nyelvezetét és szabályrendszerét, amitől a film elég sablonossá vált, de ugyanakkor - vagy pont a fent említett ok miatt- tökéletes egységgé állt össze. Az ismerős megoldások ellenére a végeredmény egy lendületes, látványos, izgalmas mozi, ami kétórányi önfeledt kikapcsolódáshoz pont elég.206958-safe house header.jpg

Az újonc Matt Weston (Ryan Reynolds) már 12 hónapja teljesíti végletekig unalmas és egyhangú szolgálatát a CIA egyik titkos menedékhelyén Fokvárosban, az egyik "védett házban". Azonban hamarosan egy last-minute "vendég", Tobin Frost (Denzel Washington) érkezik, aki a CIA egykori legendás hírszerzője, az utóbbi években azonban sokkal inkább annak egyik első számú ellensége, mivel jövedelmét leginkább katonai titkok értékesítéséből szerzi. Ezúttal is valami igen értékes van a tarsolyában, egy "fekete lista", ami a CIA és más titokszolgálatát szennyesét tartalmazza, így ennek kiszivárgása sokaknak okozna komoly kellemetlenséget. Ezt megelőzendő a védett házat hamarosan zsoldos hadsereg támadja meg, a könyörtelen mészárlásból egyedül - nagy meglepetésre- Weston és vendége, Frost menekül meg élve. Az ifjú ügynöknek itt a kínálkozó lehetőség, hogy bizonyítsa rátermettségét, azonban igen csak föl kell kötnie a gatyáját, mert a vérprofi Frost-tal nem tartoznak azonos súlycsoportba. Az "öreg róka" ki is használja az első adandó alkalmat, hogy megszökjön kísérőjétől. Weston azonban Frost nyomába ered, de koránt sem biztos hogy megbízhat az ügynökségben és főnökében, David Barlow-ban (Brendan Gleeson). A hajszában senki sincs biztonságban, ha az ifjú titán nem deríti ki, kiben bízhat és kiben nem, könnyen lehet, hogy ő is áldozattá válik. 

A film igazi ajánlója nálam Denzel Washington volt, aki már jó pár kísértetiesen hasonló stílusú Tony Scott filmben brillírozott (Száguldó bomba, Hajsza a föld alatt, Deja Vu, Tűzben edzett férfi, Kiképzés) és ezúttal is tökéletes alakítást nyújt. Ryan Reynolds sem játszik rosszul, azonban a film végéig nem tudott meggyőzni arról, hogy megvan benne a gyilkos ösztön, egyszerűen túl szimpatikus a srác. Az ezúttal mellékszerepet játszó Brendan Gleeson (Erőszakik, Vérdíj, Zöld zóna, A guardista) rutinosan hozza figuráját.

Amit negatívumként tudnék megemlíteni, az a film utolsó pár perce, amelyben a megsebesített, halállal farkasszemet néző Frost könnyes szemmel avanzsál Weston legjobb barátjává, az az európai szemeknek már tényleg nehezen befogadható. Csakúgy kimaradhatott volna a záró jelenet, amikor Weston kedvese tudtára hozza hogy él, szintén erősen emlékeztet a nem olyan régen vetített Fantom protokoll záró etűdjére. De hát meg kellett nyugtatni az amerikai nézőket. 

Összességében jó kis mozival van dolgunk, annak ellenére ajánlom mindenkinek, hogy a forgatókönyv nem tartogat túl sok meglepetést.

Értékelés: 7/10

Szerző: Lebo

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiplane.blog.hu/api/trackback/id/tr94135461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása